A projekt elnevezése:

Megvalósító szervezet:

Létkezde

TAMI Szociális Egyesület

A projekt rövid bemutatója:

Legyen jobb élete a mélyszegénységben élő tarnabodi gyerekeknek, mint a szüleiknek – erre törekszünk a Létkezde projekttel. Rendszeres főzés köré szervezve – kézműves, edukációs programokkal, motivációik fejlesztésével, négyszemközti beszélgetésekkel – próbálunk új utakat, lehetőségeket mutatni nekik. Az éves főzőversenyen pedig az egész család mutathatja betudását, hagyományait, miközben az önkénteseink a gyerekeket is bevonják az ételkészítésbe. Büszkeség, hogy csapatunk segítségével két tarnabodi fiú a budapesti artistaképző növendéke lett, ezzel is bizonyítva, hogy van kitörési lehetőség. A Létkezde projekt részeként 2021 nyara egy erdei táborról (is) szól majd 20 bodi gyereknek, akik saját ételeiket együtt készíthetik el önkénteseinkkel. Az Élő Adás adományaiból a kapcsolódást segítő főzésekre gyűjtünk.

Milyen közösségi/társadalmi igény áll mögötte?

Tarnabod egy Heves megyei község, alig több mint 600, jellemzően nagyon nehéz helyzetben lévő lakossal, akik közül sokaknak az asztala hónap végére gyakran üres. Dez elmúlt 9 évben, amióta odajárunk és látjuk magunk is, rengeteget változott itt az élet. Több felnőtt kapott munkát, bár ami nem helybeli, az legtöbbször alkalmi és nem feltétlenül bejelentett. Egyre több gyerek tanul tovább, sőt, van, akinek a főiskolai felvételije is sikerült, ugyanakkor még mindig sok lány a tízes évei végén férjhez megy, gyereket szül, és esélye sincs arra, hogy középiskolába járjon. Továbbá jó pár tehetséges fiatal él 110 kilométerre a fővárostól, akinek kicsi az esélye (de mint a példák is bizonyítják, nem lehetetlen), hogy képezze magát. A tarnabodiak előtt kevés, közösségükből kikerült referenciaszemély példája áll.

A projekt célja:

A mélyszegénységben élő tarnabodi gyerekeknek legyenek vágyaik, céljaik, jövőképük. Ne segélyből akarjanak élni, hanem tudásukat csiszolják, szakmát tanuljanak, és igényeket fogalmazzanak meg magukkal szemben is. Ebben nagy segítségükre vannak a helyi oktatási intézmények, de mi további mintát mutatunk nekik, a továbbtanulás felé tereljük őket, saját szakmáinkról mesélünk nekik. Sőt, ahogy korábban is (két fiú a pesti artistaképzőben tanul önkéntes mentorainkkal), kiemelt szerepet tulajdonítunk a tehetséggondozásnak. Ahogy az egyik önkéntesünk mondja: a gyerekeknek létrehoztunk egy kilátót, ahonnan messzebbre látnak.

A projektben tervezett tevékenységek:

A fő tevékenység a közösségi főzésről és annak kísérő programjairól szól. A téli hónapokba havonta megyünk, egyébként kéthavonta. Ha sikerül minimum 1 millió forintot összegyűjtenünk, akkor az összeg fedez 4 főzést (ez minimum 500 adagot jelent, és bevonunk az elkészítésbe egy-egy bodi családot). Ezen felül a projekt része egy helyieknek szóló főzőverseny (ez népszerű, nagy közös együttlét, amikor mi visszük az alapanyagokat és a díjakat is, sőt mi is főzünk, hogy mindenkinek jusson), és régi álmunk egy nyári erdei tábor is. A tábor, a hosszúra nyúló vakációban egy hét inspiráló együttlétet jelentene kb. 20 gyereknek, sőt, a pénzünkből a közös étkezésekre is futná. Úgy tervezzük, hogy a táborban együtt készítjük el az ételeket a fiatalokkal, miközben sok idő lesz a beszélgetésre, a közös munkára, az alkotásra. És mi van, ha éppen valakinek a szakács szakma tetszik meg?

A megvalósítás futamideje:

2021. január 1 – augusztus 31.

Mit vártok a projekttől, mikor éreznétek eredményesnek?

Legszuperebb az lenne, ha újabb tehetséges gyerekeket mentorálhatnánk. (Sok talentum van Bodon, ez tény.) Jó lenne találni olyan fiatalt, aki szakácsnak vagy felszolgálónak készül, az önkéntesek között ugyanis többen a gasztronómiában dolgoznak. Szeretnénk, ha a bizalom még erősebb lenne a gyerekek meg a csapat között, és a szülőkkel együtt arra terelhetnénk őket, hogy tanulmányaikban is továbblépjenek. A lányok ne csak az anyaságban lássák a szerepüket, hanem gondolkodjanak a továbbtanulásban, jelentkezzenek középiskolába, a szakmájukban is kiteljesedjenek.

Mennyit és mire szeretnétek összegyűjteni az Élő Adással?

A főzések, a főzőverseny és a tábori étkezés költségeire gyűjtünk

550 ezer forint – 4 főzés ára/főzésenként 500 adag

750 ezer forint: 4 főzés+főzőverseny

1 millió forint vagy a feletti összeg esetén:  4 főzés+főzőverseny+nyári tábor étkezési költsége, illetve az összegyűlt összegtől függően, a tábor további utazási és/vagy szállás és és/vagy programok költségei

Miért pont az Élő Adással gyűjtötök erre?

Jó lehetőséget látunk abban, hogy terveinket megvalósíthassuk, közben másik két csapat munkáját is megismerjük és megismertethetjük támogatóinkkal – sőt rólunk is hallanak, akik még nem találkoztak a projektjeinkkel, ez a kölcsönösség nagyobb szolidaritást szülhet az adni készekben és képesekben. Nem utolsósorban akár új önkénteseket, természetbeni támogatókat is találhatunk, akik szívesen csatlakoznának hozzánk (autótulajdonosok, logisztikában bevethetőek előnyben!)

Szervezeti adatok:

TAMI Szociális Egyesület

Székhely: 1126 Budapest, Márvány utca 21B.

Adószám: 18564204-1-43

Képviselő: Szemere Katalin