A projekt elnevezése:

Megvalósító szervezet:

HolMásHol

MáSzínház – AppArt Egyesület

A projekt rövid bemutatója:

Az itthon igazán egyedülálló közösségben, előadó-művészeti foglalkozásokat tartunk, értelmi fogyatékossággal élő és ép értelmű résztvevőknek. Segítjük szakmai és személyes kiteljesedésüket. Olyan produkciókat hoznunk létre, melyekben partnerként dolgozik együtt ép és sérült színész. Előadásaink a sokszínűséget és elfogadást üzenik, egyes tagjaink egyéni adottságaira építve, de közösen alkotva. A befogadás öröme most végre minket is megillet, amikor hónapokig tartó otthontalanság és a járvány miatt elmaradt tavaszi évad után, Ferencváros önkormányzata játszóhelyet adott nekünk a kerületben. Most azon dolgozunk, hogy az Élő Adás adományainak köszönhetően, az új bérlemény felújítása után, új otthonunk ne csak színházi műhelyként, de a kerületiek közösségi- művészeti találka helyeként is szolgáljon. Bízunk abban, hogy a színházon keresztüli találkozások során sikerül a nézőkben, résztvevőkben is falakat bontani.

Milyen közösségi/társadalmi igény áll mögötte?

A 2005-ben 4 résztvevővel induló MáSzínház mára közel 300 fős közösséggé nőtte ki magát, akik most új otthonra találtak Ferencvárosban.

A kezdetben csak a résztvevők fejlesztésére fókuszáló drámapedagógiai műhelyben felismertü, hogy sokat tehetünk azzal résztvevőink, az értelmi fogyatékossággal élő emberek, és egyáltalán a másság elfogadásáért, ha kiállunk a közönség elé. Megmutatva, hogy a különbözőség és partnerség érték, az alkotás pedig mindenkinek lehetőség. Előadásaink és a közönségnek szóló, őket bevonó színházi nevelési programjaink társadalmi szemléletformáló erővel bírnak.

A projekt célja:

Falakat bontani, minden értelemben. A bérleménybe kapott ingatlan, bár jó állapotú, felújításra szorul. A közösségünk által önkéntes munkában végzett renoválást követően színházi előadásainkkal az értelmi fogyatékossággal kapcsolatos sztereotípiákat omlasztjuk le, utat nyitva az elfogadás felé. Diákoknak szóló, színházi nevelési programunkban pedig a néző és játszó közti falat bontjuk le azzal, hogy partnerünkké tesszük őket az alkotásban és a közös gondolkodásban. A felújításhoz szükséges forrás után gyűjtött adományokkal pedig a pandémia miatt nehéz helyzetbe került színházi háttérdolgozókat támogatjuk.

A projektben tervezett tevékenységek:

A Bakáts tér 3. szám alatti 160 négyzetméteres kulturális helyiség felújítása során a színházi tér kialakítására is sor kerül. Ezt az év végén illetve a nyár folyamán tervezzük, két ütemben. Bár szerettünk volna kialakítani egy galériát is a jelmezek, kellékek, díszletelemek raktározására, úgy döntöttünk, erről lemondunk. A minimálisan szükséges forráson túl a független színházi háttérdolgozók támogatására gyűjtünk. Ha a járványhelyzet engedi, januárban nyitunk színházként, és fogadjuk a nézőket előadásaikon (ferencvárosiakat kedvezményes jegyárral), havi 6-8 estén. Délelőttönként pedig színházi nevelési előadásokat tartunk általános-és középiskolás, főként helyi csoportoknak. Nyárra napközis táborokat tervezünk ugyanitt. Ha a veszélyhelyzet miatt változtatni kényszerülünk, akkor újratervezünk és tájékoztatjuk róla támogatóinkat.

A megvalósítás futamideje:

2020. végétől – 2021. augusztus 31-ig

Mit vártok a projekttől, mikor éreznétek eredményesnek?

Ha a közösségünk számára egy olyan bázist hoznánk létre, ahová szeretnek bejönni. De nem csak ők! Szeretnénk Ferencváros tágabb közösségének valóban a részévé válni. Ha az első fél évben a nézőink ideálisan 15%-a kerületi lakos lenne, ahogy minden ötödik színházi nevelési előadásunkon is ferencvárosi diákcsoportot szeretnénk fogadni, illetve, ha sikerülne támogatni a bajba jutott színházi dolgozókat is.

Mennyit és mire szeretnétek összegyűjteni az Élő Adással?

Az önkénteseink által végzett felújítás anyagköltségének előteremtése az elsődleges célunk.

600.000 Ft – a színházteremben és a próbateremben a falak javításához szükséges festékek (fehér, illetve speciális, fekete táblafesték), glett és eszközök, valamint a faanyag a burkoló fal építéséhez

800.000 Ft – meg tudjuk vásárolni azokat a technikai és egyéb eszközöket (pl. kábelek, polcok), amik új otthonunkban szükségesek az előadások megtartásához

800.000 Ft  felett – a kapott adomány feléből egy tároló galéria megépítéséhez szükséges anyagokat is meg tudjuk vásárolni, másik feléből támogatjuk a Független Előadó-művészeti Szövetség Segélyalapját

Miért pont az Élő Adással gyűjtötök erre?

Itt nem csupán forrást tudunk teremteni, hanem máris építhetjük tágabb közösségünkt is. Régi partnerünk a szervező FKA és a kerületben, a kerület lakóiért végzett munkájuk hitelessége minket is erősít Ferencváros új lakóiként.

Szervezeti adatok:

Fenntartó: AppArt Egyesület

Székhely: 2083 Solymár, Móricz Zsigmond utca 5.

Adószám: 18659685-1-13

Számlaszám: 16200106-11570882 (MagNet Bank)

MáSzínház: 1092 Budapest, Bakáts tér 3.